Začala sa slávnostná schôdza, lídri spomínajú na prijatie Ústavy SR

01.09.2012 Bratislava

Bratislava 31. augusta (TASR) - Čelní predstavitelia štátu, súčasní aj tí minulí, sa dnes zišli pod jednou strechou. V Historickej budove Národnej rady (NR) SR v Bratislave spolu oslávia 20. výročie prijatia Ústavy SR. Trojnásobný bývalý premiér Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), ktorý stál pri zrode samostatnej SR, dodržal slovo a na dnešnú slávnostnú schôdzu NR SR neprišiel.

Prítomní sú prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška, premiér Robert Fico (obaja Smer-SD), predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, súčasní aj bývalí poslanci, členovia vlády a diplomatického zboru.

Hostia si už pozreli pochod Čestnej stráže s vlajkou SR do Sály ústavy. Na zasadnutí parlamentu vystúpi s prejavom prezident, ktorý bol v čase prijímania ústavy predsedom Slovenskej národnej rady.

Oslavy 20. výročia budú po skončení slávnostnej schôdze pokračovať galavečerom na Bratislavskom hrade a štátnou recepciou v zrekonštruovaných priestoroch tejto historickej pamiatky. V sobotu (1. 9.) Bratislavský hrad aj budova NR SR otvoria svoje dvere návštevníkom.

Slovenský zákonodarný zbor začal rokovať o návrhu ústavy v auguste 1992, definitívne hlasovanie sa uskutočnilo 1. septembra 1992. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 proti a štyria sa zdržali hlasovania. Ústavu SR slávnostne podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Vladimír Mečiar 3. septembra toho roku na Bratislavskom hrade za účasti mnohých významných hostí. Účinnosť nadobudla dňom vyhlásenia - 1. októbra 1992.
 

Vyberte región